MENU

Dalma Erozyonda Grafit Elektrot Bakırın Yerini Alıyor!

Özellikle kalıpçılık sektöründe tercih edilen, iletken malzemeye elektrik akımı verilerek iş parçası üzerine ark yöntemiyle şekil verme işlemine dalma erozyon yöntemi denir.

Geleneksel olarak bakır kullanılarak yapılan dalma erozyon işlemi aşağıda da anlatacağımız üzere grafitin bakır karşısındaki birçok üstün avantajı sebebiyle, zaman içerisinde yerini grafit kullanımına bırakmıştır.

Grafit kullanımının teknik avantajları ve fiyat performans göstergeleri kullanıcıları cezbetmiş ve kullanımın yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Bütün bu gelişmelerle birlikte her farklı dalma erozyon işlemi için profesyonel bir teknik analiz ve çalışma yapılarak doğru grafit kalitesi tespit edilmelidir.

Grafit, kullanım alanları bakımından geniş bir yelpazeye sahip bir materyal olduğundan dalma erozyon gibi özel bir proseste doğru grafitin seçimi, doğru işleme yöntemleri ve ideal yüzey kalitesi işin en önemli parametrelerindendir.

SKC KARBON firması olarak 1963 'lü yıllara dayanan sanayi tecrübesiyle, uzman teknik kadrosuyla ve sektörde eşsiz makina parkuru ile müşterilerine hizmet vermektedir. Son teknoloji CNC makinaları, özellikle bunların içinde beş eksen işleme merkezi ve işlenilen parçayı mikron mertebesinde ölçümleyebilen beş eksen CMM cihazıyla 11.000 m2 kapalı alanda EDM elektrot sektöründe iddialı bir yere sahip hale gelmiştir.

Peki Neden Bakır Yerine Grafit Kullanmalı?

1. Grafit Bakıra göre çok daha hafiftir. Yoğunluklar arası fark yaklaşık 1/4 oranındadır. (Bakır= 8,96 gr/cm3 ve Grafit=1,83gr/cm3)

2. Grafit bakıra göre çok daha dar toleranslarda ve çok daha ince federlerde esneme olmadan işleme olanağı sağlar. 0,3 -0,5mm aralığındaki bakır feder işleme esnasında esnemeye sebep olabilir ve işlem esnasında kalıp hataları meydana getirebilir. Grafit gevrek yapısı gereği esneme olmadan işlenebilir.

3. Grafit bakıra göre çok daha hızlı işlenebilir. Bakır talaş kaldırmada çapaklanma ve sarma yaparken grafit yapısı gereği frezenin temas ettiği bölgeden sadece toz kaldırır ve çapaklanma yapmaz. (%40'a varan kesme hızı artışı - elektriksel direnç)

4. Grafit ince taneli yapısıyla ve işleme hızıyla bakıra göre çok daha iyi bir yüzey kalitesi sağlar.

5. Bakıra göre işleme süresi ortalama %30 daha hızlıdır ve işlem süresinde önemli zaman tasarrufu sağlar.

6. Birim fiyatlarında bakırdaki fiyat dalgalanması grafite göre daha fazladır.

7. Bakırda parçaya yanlış dalma sonucu yamulma yaşanması durumunda istenmeyen bir formda talaş kaldırmasına sebep olur ve istemediğimiz bir şekille karşılaşabiliriz. Grafit parçanın bu durumdaki davranışı kırılma yönünde olacağı için parçanıza zarar vermez. Bu da sizi yüksek maliyetli kalıp hasarlarından korur.

SKC KARBON, Karbon Grafit alanında yerli bir firma olarak profesyonel bir yaklaşım ve hızlı servisle müşterilerimizin maliyetlerini minimize edip kaliteyi optimum hale getirmeyi hedeflemektedir.